Wij leveren enkel in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen.

Grindvragen

Wat is het verschil tussen grind en split?

mignonette 4 8 sfeer 04
porfier 4 6 sfeer
niagara blue 8 12 sfeer 01
ecolat rol 25m 14cm sfeer 01

Wat is grind?

Grind heeft ronde vormen doordat het uit rivieren afkomstig is. Door eeuwenlange erosie heeft het zijn mooie afgeronde vormen gekregen. Bepaalde soorten grind worden door middel van een trommel gevormd en afgerond. In deze trommels schuren de stenen over elkaar en zo verkrijgt men ronde vormen. Siergrind bestaat in verschillende afmetingen en kleuren. Het is ideaal voor een doorlaatbare of open verharding en/of voor decoratie in uw tuin. 

De voordelen van siergrind zijn de volgende: het vertoont zelden groene aanslag omdat het makkelijk het regenwater doorlaat. Het maakt vrij veel lawaai, wat positief is voor inbraakpreventie. U kunt kiezen tussen exclusievere soorten grind: prachtige kleuren en vormen. Daarnaast is het comfortabel om op te lopen. Na werken op openbaar terrein, is het makkelijk terug te herstellen.

Wat is split of breuksteen?

Siersplit is afkomstig uit steengroeven. Het wordt gespleten en gebroken. Daardoor krijgt het een meer puntige vorm. Het zal minder over elkaar rollen en dus beter blijven liggen. Het is ideaal voor een doorlaatbare of open verharding en/of voor decoratie in uw tuin. De voordelen van siersplit: stabieler dan grind, makkelijker over rijden of op lopen. U heeft een uitgebreide keuze in verschillende afmetingen en kleuren. Als u de prijs per m2 uitrekent, komt dit voordeliger uit.

Waarom voor grind of split kiezen?

Het eerste wat je opvalt wanneer je bij een woning of bedrijf aankomt is de parking of oprit. Het is dus belangrijk, om hierbij de juiste keuze te maken. Er is een overvloed aan producten beschikbaar om een tuin en oprit tot een mooie en functionele buitenruimte om te toveren, zoals klinkers, tegels, platines, beton of siergrind, liefst in combinatie met planten. Maar een juiste keuze maken in materialen voor je buitenruimte, is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom helpt Grindkopen.be je bij uw keuze.

Sinds het najaar van 2016 moet elke verharding groter dan 40 m² aan de normen van de verordening ‘hemelwater en watertoets’ voldoen. Concreet dienen verhardingen waterdoorlatend te zijn. Hierbij is grind of split dus een geschikte keuze! Bij een niet waterdoorlatende verharding moeten extra infiltratie- of waterbuffervoorzieningen voorzien worden.

20191113 131329

Welke kleur siergrind kan ik het best bestellen?

Bij de keuze, van de kleur siergrind, bekijk je best even de kleuren en materialen, die gebruikt werden, bij de bouw van de woning. Hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe harmonieuzer het geheel wordt.

Ook een mix van meerdere kleuren is een mogelijkheid. Combineer twee vlakken met andere steenkleuren om wat contrast in je tuin te maken. Wie houdt van contrast, kiest kleuren die ver uit elkaar liggen. Wie het liever subtiel houdt, kiest vaak voor complementaire kleuren

Welke soort siergrind kan ik het best kopen?

Siergrind komt in vele kleuren, soorten en maten voor. De prijzen hiervoor variëren. De voordeligste soorten zijn te vinden in onze categorie “split”. Deze soorten hebben over het algemeen een wat natuurlijkere uitstraling.
Maar ook binnen het assortiment siergrind heeft u meer dan genoeg keuze. Van warme en zachte steensoorten tot moderne soorten siergrind met een strakke uitstraling. Natuurlijk zijn alle soorten siergrind in de meeste tuinstijlen te gebruiken. Hieronder vindt u een overzicht met een aantal tuinstijlen en de daarvoor veel gebruikte soorten siergrind:

  • De Mediterrane tuin: Heritage, Jura, Yellow sun, ...
  • De moderne tuin: Montparnasse, Carrara, Porfier, Basalt, ...
  • De klassieke Engelse tuin: Belgisch rood grind, Obscura, Grauwacke, yellow sun
  • De landelijke tuin: Mignonette, Franse dolomiet, Balmoral, ...

Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van veel gebruikte soorten siergrind binnen deze tuinstijlen. Maar zoals gezegd, alle grindsoorten kunnen in bijna alle tuinen gebruikt worden. Wilt u hierover graag persoonlijk advies? Neem dan zeker contact met ons op!

Hoe kan ik best bestaand grind aanvullen?

DOE DE GRATIS GRIND CHECK!

Uw bestaand siergrind of siersplit aanvullen kan verschillende redenen hebben. U heeft bijvoorbeeld al grind in de tuin liggen en u ziet na enige tijd dat uw tuin een opknapbeurt kan gebruiken en u wilt het grind bijvullen. U wilt uw oprit uitbreiden na de aanschaf van een extra auto of u wilt een tuinpad aanleggen in dezelfde stijl als uw siertuin? Daarnaast kan het ook zo zijn dat u een mooi grind of siersplit bij de buren, familie of vrienden heeft zien liggen en vraagt zich af welke grindsoort dit zou kunnen zijn zodat u dezelfde stijl kunt creëren thuis in uw eigen tuin.

Wenst u te weten, welk grind of split u heeft liggen?

Onze Gratis Grind Check service geeft u verschillende mogelijkheden om erachter te komen welk soort grind of split u het beste kunt bestellen voor het aanvullen van uw bestaande grindoppervlak:

1. E-mail service
Maak een foto van uw grind .

  • De foto kunt u sturen per mail naar het e-mailadres: info@grindkopen.be
  • WhatsApp naar +32 476 41 80 67

2. Per post
U kunt ook een kleine hoeveelheid (+/- 100gr) grind opsturen met uw gegevens (vergeet niet uw telefoonnummer of e-mail te vermelden) naar:

Grindkopen.be – TC De Molen
Stationsstraat 131
8552 Moen (Zwevegem)

3. Kom langs op ons depot
Bent u in de buurt dan bent u natuurlijk ook van harte welkom om even binnen te lopen tijdens de winkeluren op ons depot met uw eigen grindmonster.

FOTO OF STAAL VAN HET GRIND ONTVANGEN, EN DAN?

Zodra wij uw foto of het grindstaal dat uw wenst bij te vullen hebben ontvangen zullen wij contact met u opnemen: Wij geven hierbij aan welke soort én maat dat wij denken dat het is. Ook geven we u een passend advies en offerte voor het bijbestellen. Het kán voorkomen dat u een grind of splitsoort heeft liggen die niet meer geproduceerd of geleverd wordt. In dat geval geven wij aan welke soort siergrind hier het meest op lijkt!

Wat betekent zeefmaat of fractie bij siergrind?

Ik heb de juiste soort grind gevonden maar welke fractie neem ik nu?
De fractie is de zeefmaat in millimeters. Siergrind en siersplit worden na winning gezeefd in een aantal verschillende maten. 

Wat is het verschil, tussen grof en fijn grind?

De meest gebruikte grind en splitmaat ligt tussen de 8 en 20 mm bijvoorbeeld fractie 8/14. Wilt u een grover effect (minder geschikt als verharding) dan kiest u bijv. voor een 16/32 maat. Indien u kiest voor een fractie 4/6 bijvoorbeeld krijgt u een fijner en gladder effect. 

Dus hoe lager het getal van de fractie des te kleiner de maat siersplit of siergrind. 

Hoe kan ik zelf mijn grind opmeten?

Afhankelijk, van het soort grind en split, is dit niet altijd een exacte wetenschap. Stel een platte lange steen van 40 mm lang en 10 mm breed valt wel door een zeef van 10 mm maar heeft dus toch een grotere maat. Voor een grillig gevormde steen (siersplit) zal de zeefmaat dus meer afwijken van de maat steen. Voor een ronde steen geldt dat de zeefmaat en de grindmaat redelijk overeenkomen. 

Tot slot is er bij een grotere fractie een relatief grotere afwijking tussen zeefmaat en grindmaat. U moet dus altijd de korte zijde opmeten, om een zo juist mogelijke maat te hebben.

grindvragen maat

Hoeveel grind heb ik nodig?

Als u grind of siersplit wilt gebruiken voor normaal gebruik (fractie 8/14) en/of decoratie dan kunt u volstaan met een bedekking van 5 cm. Naast het gebruik (oprit of decoratie) is ook de zeefmaat (fractie) van het grind van belang. Gebruikt u grotere stenen dan heeft u een dikkere laag nodig voor een goede bedekking.

Neem als vuistregel dat u 4 x de gemiddelde zeefmaat als dikte neemt. (bijvoorbeeld zeefmaat (fractie) = 10/20 mm dan is de bedekking 4 x gem. zeefmaat 15mm (10+20/2) = ca. 60 mm = 6 cm.

20190902 075053

Siergrind en siersplit aanleggen, hoeveel heb ik nodig?

- Met een big bag van 1000 kg. (700 liter) kunt u 16 m2 bedekken,
- Met een big bag van 500 kg. (350 liter) kunt u 8 m2 bedekken.

Als u twijfelt of u aan een een bepaalde grootte van big bag genoeg heeft kunt u in de meeste gevallen beter een grotere maat big bag bestellen. Het geringe prijsverschil zorgt ervoor dat dit vaak een betere keuze is, dan dat u net tekort komt. Uiteraard kunt u ons ook gewoon advies vragen, we helpen u graag.

Wilt u siergrind kopen maar weet u niet hoeveel u nodig heeft? Geen probleem. Om heel eenvoudig te bepalen hoeveel siergrind u nodig heeft, kunt u namelijk op onze handige rekenhulp gebruiken, beschikbaar op elke productpagina.

Waarmee moet ik rekening houden bij het plaatsen van grind?

Het aanleggen van een pad in de tuin voor lichte betreding, is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U antiworteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Op de antiworteldoek strooit u tenslotte het grind open.

Voor opritten en parkeerplaatsen die intensief gebruikt worden, door wagens, dient een goede fundering te worden aan gelegd om verzakkingen en ongelijkheden tegen te gaan.

Dit kan door middel van lavazand 0/3 of kalksteenslag 0/4 (+- 25 cm lava of kalksteenslag voorzien en daarna voldoende verdichten). Door lava 0/3, in de onderlaag te gebruiken, kan u makkelijk en snel gaan nivelleren.. Hierdoor, kan u de ondergrond perfect effen leggen en kan u de grindplaten er meteen op leggen. Iedereen, kan deze klus makkelijk uitvoeren.

Wilt u ondertussen alvast zelf een kijkje nemen in ons assortiment grind en keien? U kan makkelijk siergrind en split online bestellen.